Ексклюзивне

Пересувна клініка у вантажівці: як волонтери допомагають лікувати людей на деокупованих територіях

8 жовтня біля пошкодженого від російських обстрілів приміщення клубу в селі Мощун досить людно. Сюди завітав проект «Мобільні лікарі», який проводить безкоштовні медичні обстеження людей на деокупованих від агресора територіях. Величезна вантажівка була переобладнана в мобільну лабораторію, кабінет УЗД та аптеку. В Мощуні активісти проекту проводять свій перший прийом, а вже згодом «Мобільні лікарі» вирушать в інші містечка і села Київщини, Сумщини, Чернігівщини тощо.

Як розповідає голова наглядової ради «Мобільних лікарів» Олександр Бухтіяр, цю вантажівку було переобладнано під мобільну клініку за власний кошт ним з однодумцями.

«Ми – об’єднання лікарів та медсестер, які будуть лікувати і наразі лікують людей на деокупованих територіях. Це Київська область, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Луганська тощо. Ми хочемо бути першими, хто приїхав і зустрівся з цими людьми, тому що мало перемогти, важливо, щоб в якомога більшому складі ми пережили цю війну», – розповідає він.

У місцевому клубі села Мощун лікарі розгорнули тимчасову лікарню, де місцеві жителі могли здати аналізи, зробити обстеження внутрішніх органів та після консультації безкоштовно отримати ліки.

«В залежності від тієї громади, куди ми будемо їхати і розуміти потреби людей, які залишились на цій території, ми формуємо під кожну ділянку свою кількість персоналу. В нас є постійний штат – це головний лікар проекту, який слідкує за всією медичною частиною. Є головна медична сестра, яка керує всіма медсестрами, щоб все було зроблено за медичними стандартами. Є головний спеціаліст УЗД, який в цій вантажівці робить діагностику внутрішніх органів. І є головний лаборант. Це людина, яка відповідає за все обладнання для того, щоб перевірити на місці аналізи крові, сечі тощо. Тому що люди жили в дуже складних умовах, і наразі виїзд просто терапевта, який проводить зовнішній огляд і питає: «Покажіть ротики і носики», – то це не працює. Потрібне професійне медичне обстеження і ми намагаємося це надавати», – додає Олександр Бухтіяр.

Медикаменти для проекту на цьому етапі надає фармацевтична компанія «Фармак». Як розповідає директорка з корпоративних комунікацій Євгенія Піддубна, компанію запросили долучитись до проекту «Мобільні лікарі», оскільки вона може надати повний портфель в усіх терапевтичних напрямках.

«Ми зібрали для потреб двох цих виїздів набір ліків. Це і найпопулярніші, такі як протизастудні, проти нежиті, проти кашлю, вітамінні комплекси і заспокійливі. І в тому числі рецептурні препарати, які виписуються при більш серйозних хворобах… Ми бачимо, що наприклад в цьому ж селі Мощун перед нами стоїть аптека, в якій взагалі нічого немає. Дуже важливо, щоб люди мали доступ до лікарських засобів. Будемо дивитися, як триває проект і якщо буде попит на якісь інші лікарські засоби, ми додамо звичайно, щоб вони були в медсестри під рукою», – зауважує вона.

Аби пройти обстеження в мобільній лабораторії, людині достатньо просто підійти до переобладнаної вантажівки та записатися на прийом до лікаря. Для кожного пацієнта складається медична карта. Лікар проводить первинне спілкування і направляє людину на здачу аналізів. Вже за декілька годин результати аналізів готові і терапевт може призначити певні ліки, які тут же на місці безкоштовно видаються пацієнтові.

Олександр Бухтіяр розповідає, що поки в проекті «Мобільні лікарі» лише одна машина, однак після запуску пілотного проекту стане зрозуміло, чи необхідно переобладнувати ще вантажівки.

«З того, що ми розуміємо після спілкування з людьми, то є велика потреба в офтальмології та стоматології. Адже дуже велика проблема в тому, що люди наприклад зламали свої окуляри. Можна навіть попитатися у волонтерів, що постійно питають за окуляри. І травм ока дуже багато. Тому офтальмологія і стоматологія – це те, на чому ми фокусуємося. Тому ми хочемо ще одну машину закупити. А далі вже як піде», – зауважує член наглядової ради проекту «Мобільні лікарі».

Місцеві жителі дуже раді тому, що «Мобільні лікарі» завітали саме до Мощуна, адже це село є одним з найбільш постраждалих від російських військових. Тут майже немає непошкоджених будівель і надання медичних послуг вкрай важливе зараз для людей.

«Ми випадково дізналися про цю мобільну станцію. Ми їхали дорогою, побачили машини та зайшли. Це дуже хороша ініціатива, дуже корисна, щоб людей підлікувати. Бо ви знаєте, як зараз у лікарнях –  дуже важко. Тим більше, тут все безкоштовне», – ділиться враженнями Надія Федорівна, яка пройшла обстеження в мобільній клініці.

Проект «Мобільні лікарі» став можливим завдяки благодійному фонду DyvoUA. Після Мощуна мобільна клініка вирушить далі, адже окупант залишив в Україні величезну кількість містечок і сіл, де вкрай необхідна медична допомога і де вона, на жаль, поки не може надаватися в стаціонарних умовах.

1News (Швець Валерій, Анна Межова)

Back to top button