Світ

Сім’я шпигунів з віллою. Агенти РФ у ЧехіїСюжет

Сім я шпигунів з віллою. Агенти РФ у Чехії

Фото: The Insider

Супруги Шапошниковы – российские шпионы

Колишній російський військовий Микола Шапошников та його дружина Олена допомагали російській розвідці організовувати диверсії у Європі.

 

У Чехії розкрили подружню пару російських шпигунів. Микола та Олена Шапошникові допомогли російській розвідці країни-агресора організувати вибухи на складах боєприпасів у Чехії та Болгарії, а також отруїти болгарського зброяра Омеляна Гебрева, йдеться у розслідуванні The Insider.

 

Маніпуляції із громадянством

 

Микола Шапошников – випускник інженерного факультету Бакинського військового командного училища. Протягом трьох років він воював в Афганістані. 1987 року Шапошнікова направили до Чехословаччини, де він служив командиром мотострілецької роти. У лютому 1989 року його виключили з КПРС через “неодноразові викрадення бензину та акумуляторів з армії”, а потім звільнили зі служби. Незабаром після відходу радянських військ із Чехословаччини Шапошников повернувся до країни і попросив там політичного притулку, аргументувавши це винятком із партії. У серпні 1991 року він отримав політичний притулок, а за кілька місяців такий самий статус отримала його дружина Олена, яка жила в Києві, та двоє їхніх маленьких дітей.

 

Після поділу Чехії та Словаччини Шапошнікові подалися на чеське громадянство. The Insider пише, що Шапошников приховав службу в Афганістані і надав підроблене свідоцтво про народження сина своєї дружини Олени від першого шлюбу, видавши себе за його батька. Дружина Шапошнікова також заявила, що здала свій український паспорт, але, як стверджується, продовжувала його використовувати для поїздок до Росії та України. 1999 року після кількох відмов Микола отримав громадянство Чехії, Олена отримала чеський паспорт у 2004 році. За даними розслідувачів, цьому їй явно допоміг тодішній корумпований голова МВС Станіслав Гросс.

 

Гроші російської розвідки

 

У 2000-х Шапошников почав працювати у групі Imex, яка продавала зброю радянських часів до інших країн. Його дружина офіційно займалася імпортом чавуну з колишніх радянських республік, але насправді, як пізніше з’ясували в чеській поліції, була повністю залучена до діяльності Imex та активно керувала діями свого чоловіка у координації з генералом ГРУ Андрієм Авер’яновим, головою військової частини 29155. Саме компанія Imex була орендарем складів у Врбетиці, де у жовтні 2014 року сталися вибухи.

 

Шапошников заробляв у Imex близько 650 доларів на місяць, і офіційний дохід сім’ї “у деяких випадках не міг покрити навіть місячний рахунок за телефон”, заявляли чеські слідчі. При цьому сім’я “вела спосіб життя мільйонерів і скуповувала нерухомість у Чехії та Греції, вартість якої набагато перевищувала їхній дохід”, сказано в розслідуванні. Чеські слідчі пізніше встановили, що Олена Шапошникова мала офшорну компанію на Маршаллових островах і два рахунки в швейцарських банках.

 

У 2009 році Шапошникові купили віллу на грецькому півострові Халкідікі — в акті купівлі-продажу вказана ціна 275-290 євро. Олена Шапошнікова запевняла слідчих, що їй допомогли грошима батьки — літня пара, яка живе у Києві на пенсію менше ніж 300 доларів на місяць, пишуть розслідувачі. 2010-го року Шапошнікові переїхали на віллу, яку назвали Олена, і після цього нечасто приїжджали до Чехії.

 

Розслідувачі припускають, що вілла використовувалася для зустрічей співробітників підрозділу 29155 ГРУ, які почали регулярно літати в Салоніки, що неподалік, незабаром після того, як Шапошникові переїхали до Греції. До Салоніки приїжджав сам генерал Авер’янов, з яким Олена Шапошнікова регулярно переписувалася електронною поштою, а також ще мінімум чотири співробітники підрозділу. Деякі поїздки збігалися з операціями ГРУ в регіоні — так, як пише The Insider, наступного дня після отруєння Омеляна Гебрева в Болгарії у 2014 році Салоніки за дипломатичним паспортом відвідував співробітник 29155 ГРУ Олексій Капінос. Шапошников заявив чеським слідчим, що це друг сім’ї.

 

Зброя для України

 

Гебрева на момент отруєння вважали постачальником боєприпасів для ЗСУ. Сам він казав, що припинив постачання незадовго до отруєння через Мінські угоди. Джерела The Insider, які займалися закупівлями зброї в Україні, розповіли, що після отруєння Гебрева Шапошніков намагався нав’язати покупцям в українському уряді іншого постачальника, але Україна так і не уклала з ним контракту через незадовільну якість товару.

 

За даними чеської поліції, Олена Шапошнікова звітувала перед генералом Авер’яновим про майбутні контракти з продажу зброї, які її чоловік знайшов у роботі в Imex. Як сказано в розслідуванні, якщо в ГРУ вирішували, що постачання шкодять військовим інтересам Росії, підрозділ 29155 організовував диверсії для їх зриву. У розслідуванні згадується випадок у 2013 році із запланованими поставками понтонних мостів та КрАЗів для Міністерства оборони В’єтнаму. Після того як Шапошнікова повідомила про поставки Авер’янову, судно безслідно зникло незабаром після виходу з порту в Болгарії.

 

Шапошникові також забезпечили доступ на склади боєприпасів у Врбетиці Мішкіну та Чепізі («Петрову» та «Боширову»), які використовували підроблені паспорти на імена «Руслан Табаров» та «Микола Попа». Після їхнього візиту на складі, де зберігалися куплені Гебрєвим боєприпаси, стався вибух, при якому загинули двоє співробітників.

 

“Герой Росії”

 

Розслідувачі виявили, що Олена Шапошнікова таємно отримала російський паспорт з номером, зарезервованим для членів підрозділу 29155. Росії”. Приблизно в той же час «героя» отримали інші причетні до вибухів на складах та отруєння Гебрева з 29155.

 

Після того, як сімейством Шапошникових зацікавилася чеська влада, Микола в очікуванні арешту став зловживати алкоголем і нехтувати ліками. У лютому 2024 року він помер. Олена Шапошнікова, за інформацією журналістів, досі на волі у Греції і звинувачує чеську владу у “переслідуванні”.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button