Україна

МЗС про зернову угоду: Україна виконує умови


МЗС про зернову угоду: Україна виконує умови

Міністр закордонних справ Кулеба виступив із спеціальною заявою про ситуацію про роботу зернового коридору.

Україна повністю виконує умови зернової угоди, затримки з рухом суден викликані російською стороною. Про це повідомив у середу, 26 жовтня, глава МЗС Дмитро Кулеба.

“Україна дотримується своїх зобов’язань у рамках зернової угоди. Ми хочемо, щоб вона продовжувала працювати і розширювалася. Ми хочемо, щоб увесь наш зерновий експорт міг доїхати до закордонних споживачів якнайшвидше. Ми зацікавлені в тому, щоб українське зерно сприяло збереженню продовольчої безпеки, зокрема у країнах Африки, Близького Сходу, Азії”, – сказав міністр.

Кулеба повідомив, що з початку угоди до 23 жовтня з українських портів експортували вже понад 8,5 тонни зерна. 386 судна зайшли до портів, 379 вже вирушили з вантажем. Дві третини зерна відправили на африканські та азіатські ринки, третину – до Європи.

“Росія бреше, заявляючи, що більшість українського експорту зерна потрапляє до Європи. Ми попереджали, що, роблячи такі неправдиві заяви, Росія намагається зірвати зернову ініціативу. І саме це вони зараз роблять. Від російських дипломатів звучать нові вимоги та умови для того, щоб ініціатива продовжила працювати. Росія погрожує вийти з угоди для отримання певних політичних переваг. Вони готові відновити “голодні ігри” зі світом і їм байдуже, що це становить загрозу тисячам сімей в Азії, на Близькому Сході, в Африці. Україна не висуває жодних додаткових умов”, – наголосив Кулеба.

Нагадаємо, у Чорному морі утворилася черга суден у зерновому коридорі через те, що російські інспектори при Стамбульському координаційному центрі продовжують огляд суден.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button