Україна

РФ має план захопити Харків і Суми: нові заяви ЗСУСюжет


РФ має план захопити Харків і Суми: нові заяви ЗСУ

Військові кажуть, що окупанти накопичують ресурси і людей біля кордону з Україною, але не впевненні у масштабному наступі ворога.

Українська розвідка підтвердила, що так званий контрнаступ Росії, про який вже написало чимало медіа, почнеться у кінці травня, або на початку червня. Наразі російська армія діє як “єдине тіло” з чітким планом і під єдиним командуванням. Місце, де хочуть атакувати окупанти, – це Харківська та, можливо, Сумська області.

“Швидка операція”

Заступник начальника української розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький каже, що вороже угруповання Північ, яке зараз розміщене на кордоні з Харковом, налічує 35 тисяч солдат, але його планують збільшити до 50-70 тисяч військових. Окупанти також “формують дивізію резервів” (тобто, від 15 000 до 20 000 осіб) в центральній Росії, яку вони можуть додати до основних сил.

Водночас Скібіцький впевнений, що цього “недостатньо” для захоплення такого великого міста. І цю думку, за його словами, поділяють західні військові, але цього угрупування може бути достатньо для виконання меншого завдання.

“Швидка операція, щоб увійти і вийти – можливо. Але операція з захоплення Харкова чи навіть Сум – це зовсім іншого порядку. Росіяни це знають. І ми це знаємо”, – розповів військовий в інтерв’ю британському журналу The Economist.

“Не знаємо, наскільки ці плани серйозні”

Інформацію про можливий наступ росіян на Харківщину і навіть Сумщину підтвердив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександр Павлюк.

“Наші спецслужби кажуть, що у росіян дійсно є план взяття Харкова чи Сум, але ми не знаємо, наскільки ці плани серйозні та чи здатні вони їх реалізувати тими силами, які вони мають у своєму розпорядженні”, – сказав він в інтерв’ю The Times.

Генерал також зазначив, що Москва планує захопити не лише Донецьку та Луганську області, але й Запорізьку. Проте Сили оборони робитимуть все, щоб окупантам не вдалося реалізувати ці плани.

Водночас, за словами командувача, для цього ЗСУ потрібні зброя, особливо артилерія, бо війська РФ мають перевагу в артилерії десять до одного.

“Ми зробимо все можливе, щоб не допустити російського прориву, і сподіваємося, що американська зброя нам допоможе. Якби вона прийшла вчасно, ми б не втратили території, які втратили за останні кілька місяців”, – сказав він.

“Можливе відкриття нової лінії фронту”

Пізніше заяви Скібіцького та Павлюка прокоментував керівник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Каже, що росіяни біля кордонів дійсно накопичують сили, але зараз “говорити про активізацію зарано, як і про можливість відкриття нової лінії фронту”.

“Тих сил, що там є, недостатньо, якщо порівнювати з Куп’янським напрямком. Вживаємо всіх необхідних заходів до готовності протидії тим викликам, які, можливо, у нас будуть”, – сказав Синєгубов.

Він зазначив, що угрупування в 35 тисяч солдат – це стала кількість військових РФ, які перебувають на півночі протягом деякого часу.

“Цифра не нова – ми це вже спостерігали, далі будемо дивитись і робити висновки щодо місця дислокації, можливого їхнього наступного кроку. Можливо, це відкриття нової лінії фронту по півночі, можливо, вони будуть передислоковані на Куп‘янський напрямок, а можливо – на Донецький, що також вже було”, – заявив Олег Синєгубов.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button