Світ

Посол Грузії подав у відставку на знак протесту проти закону про “іноагентів”

Посол Грузії подав у відставку на знак протесту проти закону про іноагентів

Фото: Гоча Джавахішвілі, Фейсбук

Посол Грузії у Франції Гоча Джавахішвілі оголосив про відставку

Відставка Джавахішвілі стала першим випадком, коли грузинський дипломат іде з посади на знак протесту проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Посол Грузії у Франції Гоча Джавахішвілі 9 травня оголосив про відставку на знак протесту проти намірів грузинської влади ухвалити розкритикований на Заході законопроєкт Про прозорість іноземного впливу.

Він заявив, що, з огляду на дії керівної партії Грузинська мрія,більше “не бачить своєї ролі і ресурсу в цьому напрямку – йти в Європу і захищатися від Європи”.

“Відповідно, я вже звернувся до свого безпосереднього керівництва з проханням припинити мої повноваження на цій посаді”, – зазначив дипломат, закликавши співгромадян висловити своє невдоволення на прийдешніх виборах.

“Я не хочу, щоб моя щира думка була сприйнята як політичний демарш на користь когось або на шкоду комусь. Після довгих коливань я хочу звільнитися від тягаря, якому я більше не можу дати раду”, – заявив Джавахішвілі.

Як пише Європейська правда, Гоча Джавахішвілі – грузинський дипломат із 30-річним стажем, який був призначений послом у Франції та Монако в жовтні 2022 року. Його попередниця Тею Катукія пішла з посади влітку 2022 року, поскаржившись на “тиск у безперервному режимі” з боку Міністерства закордонних справ Грузії.

Відставка Джавахішвілі стала першим випадком, коли грузинський дипломат іде з посади на знак протесту проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Нагадаємо, парламент Грузії 1 травня ухвалив у другому читанні законопроект Про прозорість іноземного впливу. В остаточному третьому читанні законопроект буде розглянуто 13 травня.

З квітня у Грузії відбуваються акції протесту проти цього законопроекту. Учасники акцій заявляють, що не допустять змін проєвропейського курсу країни.

Як повідомлялося, у Грузії 8 травня були скоєні напади на щонайменш чотирьох представників опозиції та активістів, які беруть участь у протестах проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 5 =

Back to top button