Україна

Рада підтримала законопроект щодо видачі паспортів за кордоном


Рада підтримала законопроект щодо видачі паспортів за кордоном

Законопроєкт №11017 покликаний вирішити проблему з видачею паспортів українцям за кордоном.

Парламент підтримав у цілому законопроєкт про надання окремих адміністративних послуг українцям. Зокрема, йдеться про видачу паспортів для українців за кордоном. Про це 9 травня повідомляє нардеп Олексій Гончаренко.

Як відомо, в Україні під час повномасштабної війни запровадили експериментальний проєкт для видачі паспортів за кордоном. Термін його дії закінчується влітку 2024 року. Тому Рада вирішила закріпити на рівні закону можливість видачі паспортів для українців за кордоном. Цим займається державне підприємство Документ.

Також вводиться адміністративний збір за оформлення паспортів, який йтиме у бюджет України.

Крім того, законом продовжується можливість одночасного оформлення паспорта громадянина України та паспорта/паспортів громадянина України для виїзду за кордон (у тому числі заміну втраченого/викраденого документа чи його обмін).

Законопроектом передбачається, що паспорт громадянина України у формі картки оформлюється безстроково особам, які досягли 65 років. Термінове оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) та обмін паспорта громадянина України здійснюється у строк не пізніше ніж через 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети (замість 10 робочих днів у чинній редакції).

Нагадаємо, 23 квітня було призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах паспортного сервісу. Це пояснювалось технічними причинами.

У МЗС пояснили, що призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах є тимчасовим кроком та пов’язане з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію.

А вже на наступний день стало відомо, що Кабінет міністрів заборонив видавати паспорти за кордоном військовозобов’язаним чоловікам.

Як повідомлялося,  Центр обслуговування громадян Паспортний сервіс відновив видачу готових документів за кордоном, але поки що в тестовому режимі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 − one =

Back to top button