Україна

Зеленський зустрівся з президентом Словаччини


Зеленський зустрівся з президентом Словаччини

Лідери обговорили ситуацію на фронті та наміри російських окупантів. Вони зосередилися на потребах ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою у Києві в Маріїнському палаці. Про це повідомила пресслужба українського лідера у п’ятницю, 10 травня.

Зеленський подякував Чапутовій за рішучість і моральне лідерство, проявлені в умовах повномасштабного російського вторгнення, а також за підтримку української Формули миру.

“Ми цінуємо, що завдяки співпраці відносини між нашими державами стали найбільш змістовними за весь час від 1991 року. Передусім це оборонна співпраця зі Словаччиною та політична взаємодія, зокрема на рівні Євросоюзу”, – зазначив він.

Лідери обговорили ситуацію на фронті та наміри російських окупантів. Вони зосередилися на українських потребах, зокрема збройних, щоби зірвати плани РФ.

“Обговорили ми сьогодні й політичну взаємодію – те, що може посилити нас і дати чіткий сигнал Росії, що немає і не буде жодної альтернативи справедливому миру. Цей час травня й початку червня присвячений активній дипломатії – нашій роботі заради глобального Саміту миру”, – сказав Зеленський.

Зузана Чапутова зауважила, що Словаччина з перших днів повномасштабного вторгнення Росії прихистила українських біженців та однією з перших надала військову допомогу, зокрема системи ППО та літаки.

За її словами, співпраця між країнами триває: є домовленість про добудову й запуск залізничного сполучення Київ – Кошице та збільшення транзиту електроенергії.

“Цю трагедію необхідно зупинити. Весь цивілізований світ повинен взяти в цьому участь. Тільки справедливий мир є прийнятним. Ми дуже шануємо вашу хоробрість і незламність. Ви бороните не тільки власну державу, але й принципи, на яких базується наша безпека”, – запевнила вона.

Нагадаємо, сьогодні вранці Зузанна Чапутова прибула із прощальним візитом до Києва. Це її третій візит за час повномасштабної війни в Україні.

У середині червня посаду президента Словаччини обійме Петер Пеллегріні, який є соратником прем’єр-міністра Роберта Фіцо. Днями він запропонував провести в Братиславі переговори України й РФ.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 − 6 =

Back to top button